Manta, manta…

I pored par bizarnih vesti koje su se danas pojavile u srpskoj štampi, ipak je najbizarnija odluka tužilaštva koje je odlučilo da se nagodi sa Cecom i prihvati godinu dana kućnog pritvora i 1.5 miliona eura, posle osmogodišnje istraga posle koje je tužilaštvo htelo 12 godina zbog posedovanja oružija i proneverenih 4 miliona maraka i oko 3.5 milona dolara od transfera fudbalera. Portparol Tomo Zorić je proglasio pobedu i veliku investiciju u budžet, koja, obzirom na visinu malverzacija koje su se u Srbiji dešavale i kazne koje bi trebalo da repatriraju nelegalno privatizovani državni kapital, je poprilično mizerna. Takođe, posle nagodbe Ceci i sestri ostaje oko 2 miliona evra od nelegalnih aktivnost, kako je ukupni dobitak (po proračunu uz pomoć Oande po današnjem kursu) 3.45 miliona evra, bez uračunate inflacije i sl. Naravno, u to nije uračunat ekonomski gubitak za Cecu i kulturni dobitak za Srbiju zbog izostanka koncerata i ostalih javnih nastupa “Srpske majke” tokom sledeće godine ako sud ovu nagodbu prihavati (što, naravno, ne bi trebalo, ali verovatno hoće).

Ako prihvatimo da je tužilaštvo nezavisno i da zna šta radi, to bi značilo da ono zapravo i nema neki jak slučaj protiv Cece, iako je Ceca priznala sve tačke optužnice. Nažalost, gornja hipoteza je zanimerljiva jer se, da, radi o Srbiji, a i možda jer je još jedan (sposobniji) sin Žitorađa, ministar Dačić izjavio pre nekog vremena kako prijateljstvo sa Cecom idalje ceni.

Naravno, nikad se ne znaČ Cecu ni ovoga puta nije udario (ne tako lepi) grom zakona, ali nama može da se manta, manta.

Malkice veselije, kao što su me Google i Wikipedia podsetili danas je 50ta godišnjica Gagarinovog leta u svemir. Vreme da se slavi…

One thought on “Manta, manta…

  1. Ona je izgleda zaobisla klub kao “vlasnika” pomenutih igraca i sav novac od transfera uplatila sebi na racun. Ako je ona u isto vreme bila i vlasnik tog kluba onda je to samo izbegavanje placanja poreza, jer klub verovatno ne bi pokrenuo proces za zloupotrebu sluzbenog polozaja. Doduse, sumnjam da je ona bila vlasnik kluba, koji je najverovatnije samo neko udruzenje gradjana.. Da se recimo sve to desilo dok je Srbija bila pod blokadom platnog prometa, ona verovatno ne bi drugacije ni mogla da proda te igrace jer pravno lice iz Srbije ne bi moglo da primi transakciju.
    U svakom slucaju, nije ceo iznos proneverila, nego samo deo od cele transakcije.. Ocigledno joj je punitivna kazna oprostena jer je priznala 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.