Pokretači #58 Dejan Vučetić o Olgi Jevrić – Kuća Legata / Beograd

Dejan Vučetić, kustos u Kući Legata, o Olgi Jevrić (1922-2014, velikoj legatorki i skulptorki čije je revolucionarno delo osvežilo jugoslovensku umetnost i privuklo pažnju Tate Modern-a. Pričali smo o brilijantnoj karijeri Olge Jevrić, promociji njenog dela i tome kako izgleda biti kustos i štiti nečije delo.

Njena dela možete videti do sredine novembra 2019. u Narodnom Muzeju u Kraljevu, a planirano je i postavljanje njenih dela u parku vojvode Vuka na Topličinom vencu u Beogradu.

Beleške i linkovi

View this post on Instagram

Credit to from @muzej.kraljevo (@get_regrann) - Изложба скулптура Олге Јеврић свечано ће бити отворена у Галерији Народног музеја Краљево, у уторак, 15. октобра 2019, са почетком у 13 сати. Академик Олга Јеврић (1922 – 2014.) један је од најзначајнијих српских и југословенских вајара друге половине XX века, која је дала велики допринос настајању модерног и савременог израза у скулпторском стваралаштву. Међу првима у нашој уметности, а свакако прва међу скулпторима, прекида са интерпретативним односом према стварности и у самом бићу скулптуре изналази подстицаје за формирање сопственог уметничког исказа. У преломним педесетим годинама прошлог века, својим „Просторним конструкцијама“ презентованим на првој самосталној изложби у Галерији УЛУС-а у Београду (1957), а потом и на Бијеналу у Венецији (1958), остварила најдрастичнији заокрет у нашој уметности ка модернизму. Аутор изложбе „Олга Јеврић“ је Љубиша Симовић, музејски саветник Народног музеја Краљево, а експонати су преузети из Легата Олге Јеврић (Kућа легата, Београд), Музеја савремене уметности и Српске академије наука и уметности. Поред скулптура, биће представљен је и избор фотографских радова саме уметнице, насталих у периоду од 1984. до 2003. године. #muzejkraljevo #izložba #otvaranje #skulpture #olgajevrić #kraljevo - #regrann

A post shared by Kuca legata_Beograd (@kucalegata) on

Pratite Pokretače i na iTunesuTuneInStitcheru i slušajte nove epizode na Radioaparatu svakog ponedeljka od 16h. 

Za Pokretače i slične sadržaje, lajkujte The Nutshell Times na Facebooku!

Postanite mecena Pokretača i The Nutshell Times-a preko Patreona.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.